Help, mijn baby heeft een afgeplat hoofdje!

Help, mijn baby heeft een afgeplat hoofdje!

Het gros van de baby’s draait zijn hoofdje afwisselend naar links en naar rechts alsof het niets inhoudt, maar dat is niet altijd zo. Sommige baby’s verkiezen nu eenmaal om altijd dezelfde kant op te kijken of andere kijken steeds recht naar het plafond.
En dan hoor je de goedbedoelde adviezen: je moet erop letten en zijn hoofdje regelmatig draaien. Ga eens naar de osteopaat, leg zijn speelgoed aan de andere kant, …
Gemakkelijk gezegd, maar wat als je baby zijn hoofdje voortdurend als een veer terug draait?

Hoe krijgt je baby een plat achterhoofd?

Ter preventie van wiegendood worden jonge ouders geadviseerd om hun baby steeds op hun rugje te laten slapen. Hierdoor krijgen baby’s een te eenzijdige slaaphouding aan en draaien ze hun hoofdje steeds in dezelfde richting. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd.
Door deze houding wordt hun schedeltje aan 1 kant voortdurend aan druk blootgesteld. Het babyhoofdje is nog zo kneedbaar als klei en de botstructuur is nog niet uitgehard.

Het resultaat is dan vaak een posturale plagiocefalie: een asymmetrisch, afgeplat hoofdje als gevolg van een schedelmalformatie. Dit ontstaat meestal vrij plotseling, in de zesde tot achtste week, en herstelt zich bij het grootste deel van de kinderen tussen 1 en 3 jaar.

Die vrij plotseling vaststelling van een afgeplat hoofdje is voor vele ouders een schok. Wie wil nu immers dat zijn kind met een afgeplat hoofd het leven ingaat. Voor de buitenwereld is een afgeplat hoofdje gewoon niet mooi. Vaak geven ouders zichzelf de schuld, ook al hebben ze alles geprobeerd.

Dit zijn de gekende tips om afplatting te voorkomen:

  • Let erop dat je baby niet altijd naar dezelfde kant kijkt tijdens het slapen. Draai tijdens het slapen regelmatig een hoofdje van je baby.
  • Leg je baby ook eens in een andere positie.  Rugligging wordt geadviseerd tijdens het slapen, maar als je baby wakker is, leg hem dan regelmatig eens op zijn buikje.
  • Zorg dat de geluids – en lichtprikkels van de andere kant komen dan zijn voorkeurskant.
  • Verleg je baby eens van kant tijdens het verversen of ga er recht voor gaan staan. Je baby kijkt het liefst naar jou en zal ook gemakkelijker zijn hoofdje naar jou toe draaien.
  • Teveel in sitters en autostoeltjes laten zitten, maakt je baby minder mobiel. Hun motoriek stimuleren door ze regelmatig eens op hun buikje te leggen tijdens het wakker zijn, zorgt er dan ook voor dat ze sneller zullen zitten en kruipen.

Met een Multicare matras gaan we een stapje verder

Overal op het internet vind je wel diezelfde tips terug, maar wij gaan hierin een stapje verder. Wat als je afplatting kan verhelpen en voorkomen als je baby gewoonweg aan het slapen is. Dit is mogelijk!
Wij ontwikkelden een matras die hiervoor ideaal is: De White on Top new generation van Multicare bestaat uit een laag LPHV-schuim. Dit schuim past zich aan de vormen van het lichaam aan. Deze techniek helpt achterhoofdafplatting te beperken en zelfs te voorkomen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.