Wanneer ben je allergisch voor huisstofmijt?

Wanneer ben je allergisch voor huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn de belangrijkste verwekkers van allergische reacties veroorzaakt door dieren in onze woning. Naar schatting is zowat 10 % van de bevolking allergisch voor huisstofmijt.

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten zijn kleine voor het oog onzichtbare spinachtigen die in huis voorkomen, vooral in de slaapkamer. Ze voeden zich vooral met huidschilfers en houden van een warme, vochtige en stoffige omgeving, huidschilfers en leven graag in het donker. De slaapomgeving is dan ook een van de favoriete verblijfsplaatsen voor huisstofmijten.

Het zijn vooral de uitwerpselen die we als stofdeeltjes inademen. Deze zijn de oorzaak van de huisstofmijtallergie. Bij huisstofmijtallergie is het dan ook belangrijk hygiënische maatregelen te nemen.

Symptomen van huisstofmijtallergie

Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen heel wat klachten hebben. De klachten zijn vergelijkbaar met hooikoorts, maar ze komen vrijwel het hele jaar voor. ’s Morgens zijn de allergiesymptomen meestal het ergst, omdat je dan de hele nacht bent blootgesteld aan de huisstofmijten.
Volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • loopneus of verstopte neus
  • rode, tranende ogen met jeukend en branderig gevoel
  • gezwollen oogleden
  • vaak niezen
  • kriebelhoest
  • benauwdheid, piepende ademhaling, kortademigheid
  • hoofdpijn
  • huiduitslag, eczeem

Oorzaken van huisstofmijtallergie

Nee, onze kinderen worden niet zwakker. Het is onze moderne manier van leven dat zorgt voor een overconcentratie van huisstofmijt binnen de woning. Er is een ‘overaanwezigheid’ van huisstofmijt en dit is nu juist de wat allergische reacties triggert. Het aantal allergiegevoelige kinderen evolueert in stijgende lijn: 15 jaar terug één op vijf, nu één op drie.

Vroegtijdige blootstelling aan huisstofmijtallergenen verhoogt aanzienlijk de kans om op latere leeftijd astma te ontwikkelen. De beslissende tijdspanne is zelfs relatief kort: 3 tot 6 maanden na de geboorte.

Iemand die gevoelig is voor huisstofmijtallergie ondervindt de gevolgen al na 1 à 2 maand gebruik van zijn nieuw beddengoed, het moment dat er ongeveer 100 mijten per gram stof aanwezig zijn. 500 mijten per gram stof kan al aanleiding geven tot een acute astma-aanval.

Wat kan je eraan doen?

Hygiëne is erg belangrijk in huis en daarin mag het bedtextiel zeker niet overzien worden. Volwassenen brengen ongeveer een derde van hun leven in bed door. Baby’s slapen tot zo’n 20 uur per dag dus de zorg rond hun slaaphygiëne heeft zeker de nodige aandacht nodig. De keuze van een degelijke matras is erg belangrijk. Alleen al beseffende dat de matraskern de hoofdverblijfplaats is van de huisstofmijt.

De ideale antihuisstofmijt-matras is een Multicare

Een Multicare matras is de ideale matras tegen huisstofmijtallergie. De bekleding bestaat uit ademend PU. Deze PU werkt als een “sun-block”. De matras blijft volledig gevrijwaard van huisstofmijtallergenen. Op deze manier helpt Multicare de concentraties aan huisstofmijt binnen de woning aanzienlijk beperken en slaag je erin onder de allergiegevoeligheidsgrens te blijven.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.